Je kunt bij de gemeente een aanvraag indienen om een persoonsgebonden budget (pgb) te ontvangen. Als je bij de gemeente een aanvraag voor een pgb hebt ingediend, wordt je aanvraag eerst door de gemeente onderzocht. Na het onderzoek volgt een besluit.  
 
Het besluit  
Je ontvangt een brief met daarin het besluit, ook wel de toekenningsbeschikking genoemd.  In de brief staat onder andere opgenomen of je aanvraag is goedgekeurd of afgewezen, welke hulp je krijgt, voor hoeveel uur en hoe hoog het budget is. Daarnaast staat er ook in opgenomen vanaf wanneer en tot wanneer je zorg hebt vanuit deze beschikking en wat het uurtarief is dat je maximaal aan je zorgverleners mag betalen.  
 
Bezwaar maken  
Als je het niet eens bent met het besluit van de gemeente, kun je bezwaar maken. Dit dien je binnen 6 weken te doen. In het bezwaarschrift licht je toe waarom je het niet eens bent met de beschikking. Bezwaar kun je bijvoorbeeld indienen omdat je aanvraag is afgewezen, maar ook omdat je bijvoorbeeld vindt dat je niet genoeg uren zorg krijgt. Na het indienen van je bezwaar, onderzoekt de gemeente je bezwaar. Vervolgens wordt er wederom een besluit genomen. Dit besluit wordt de beslissing op bezwaar genoemd. Het kan zijn dat je naar aanleiding van de beslissing op bezwaar wordt uitgenodigd om je bezwaar in een gesprek uit te leggen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je het met de beslissing op bezwaar oneens bent. Bijvoorbeeld als de gemeente vasthoudt aan het eerste besluit of nog steeds niet genoeg uren zorg toe heeft gekend. Je kunt dan bij de rechtbank in beroep gaan. Hoe je dit precies kunt doen en binnen welke termijn dit moet gebeuren, staat in de brief over het besluit van de gemeente aangegeven.