Als je een persoonsgebonden budget (pgb) hebt aangevraagd, volgt er vaak een gesprek waarin je de aanvraag bekijkt met iemand van de gemeente.  
 

Hoe bereid je je voor op het gesprek? 
Je kunt je het beste voorbereiden op het gesprek door een persoonlijk plan op te stellen (Wmo). In dit plan beschrijf je je beperkingen, je wensen en behoeften. Als er een aanvraag wordt gedaan via de Jeugdwet kun je een familiegroepsplan maken. Lees in het artikel Een pgb aanvragen bij de gemeente: een persoonlijk plan of familiegroepsplan meer over hoe je zo’n plan maakt.  

Het is belangrijk dat je voor het gesprek op de hoogte bent van de zorgsoorten die er zijn. Ook kun je zelf kijken wie er bij de gemeente werkt die jij graag bij het gesprek wilt hebben. Maak een lijstje voor jezelf met alle dingen waar jij vragen over hebt. Denk hierbij aan welke zorgsoorten voor jou mogelijk zijn en hoe de hoogte van je budget wordt bepaald.  
Als je het lastig vindt om je in je eentje voor te bereiden op het gesprek, kan je de hulp van een onafhankelijk cliëntondersteuner inschakelen. De gemeente wijst je als het goed is voorafgaand aan het gesprek op die mogelijkheid. De cliëntondersteuner kan je gratis informatie en advies geven en je op die manier voorbereiden voor het gesprek.  
 

Wie is er bij het gesprek aanwezig? 
Het is verstandig om iemand anders bij het gesprek aanwezig te laten zijn. Je kunt bijvoorbeeld een familielid, zorgverlener of een cliëntondersteuner vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn. Deze persoon kan jou aanvullen als je iets vergeet. 

 
Wat bespreek je in het gesprek? 
In het gesprek bespreek je samen met iemand van de gemeente waarom je een pgb hebt aangevraagd. Jullie gaan samen in op wat er in jouw leven speelt waardoor je nu een pgb nodig hebt. Vervolgens kijken jullie welke zorg het meest passend is bij jouw situatie en wat je precies vraagt van de gemeente. Hierbij neem je ook mee wat je vrienden en familie voor jou kunnen betekenen.  
In het gesprek is er ook ruimte voor de gemeente om onduidelijkheden uit de aanvraag op te helderen. Soms wordt er ook om toestemming gevraagd om je medisch dossier in te mogen zien. De gemeente mag dit alleen inzien nadat jij hiervoor hebt getekend.  
 
Na het gesprek 
Van het gesprek wordt een verslag gemaakt door de gemeente. In dit gespreksverslag staan de afspraken die jullie samen hebben gemaakt. In het verslag staat ook of de gemeente akkoord gaat met jouw aanvraag voor een pgb en soms wordt ook de hoogte van het pgb-budget al genoemd. Dit verslag krijg jij van de gemeenteControleer het verslag goed en laat het eventueel door iemand anders nalezen. Het is raadzaam om tijdens het gesprek al te vragen bij wie je terecht kunt met vragen en opmerkingen over het verslag. Maak zelf tijdens het gesprek ook aantekeningen, zodat je deze eventueel kunt vergelijken met het gespreksverslag als je twijfelt over of iets wel klopt. Zo heb je zelf ook alle afspraken op een rij. Je kunt het gesprek (in overleg) ook toenemen als dat prettiger werkt voor jou.  

 

Ben je het (niet) eens met het gespreksverslag? 

Als de zorg die de gemeente aanbiedt past bij wat je nodig hebt, onderteken je het verslag en stuur je dit terug naar de gemeente. Als de gemeente niet de juiste zorg biedt en je bent het oneens met het verslag, laat je dit aan de gemeente weten. Je vermeldt ‘gezien maar niet akkoord’ op het verslag en legt daarbij uit waarom je het er niet mee eens bent. Vervolgens stuur je het terug en neemt de gemeente een besluit. Dat besluit volgt binnen 2 weken. Als je het niet eens bent met het besluit kun je bezwaar maken.