De gemeente voert de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet uit. Als je een pgb aanvraagt vanuit een van deze wetten, moet er soms ook een eigen bijdrage worden betaald.  
 

Wat is de eigen bijdrage voor hulp en zorg via de Wmo? 

De eigen bijdrage voor hulp en zorg vanuit de Wmo bedraagt in 2020 maximaal € 19,- per maand. Jaarlijks bedraagt de eigen bijdrage dus maximaal € 228,-. Je betaalt een lagere eigen bijdrage als je bijvoorbeeld een laag inkomen hebt. De eigen bijdrage betaal je aan het CAK. De gemeente geeft je gegevens door aan het CAK en vervolgens ontvang je een factuur. Als je de factuur niet in een keer kunt voldoen, kun je contact opnemen met het CAK.  

Voor de hoogte van de eigen bijdrage maakt het niet uit hoeveel hulp je krijgt, wat je verdient en hoeveel spaargeld je hebt. Als je een rolstoel nodig hebt, mag de gemeente daar geen eigen bijdrage voor vragen.  
 
Wanneer betaal je geen eigen bijdrage?  

  • Als je getrouwd bent of samenwoont en jij en/of je partner nog niet AOW-gerechtigd is. 
  • Als je al een eigen bijdrage moet betalen voor beschermd wonen of vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). 

Wat mag je zorgverleners betalen bij een pgb vanuit de Wmo? 
Dit verschilt per gemeente, omdat de gemeente dit bepaalt. De tarieven zijn afhankelijk van wat voor soort hulp je ontvangt. Vraag bij je gemeente na wat je zorgverleners mag betalen. De uitbetaling wordt uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als je een zorgverlener meer wilt betalen dat het maximumtarief dat de gemeente heeft vastgesteld, moet je dit zelf betalen. Wat het maximumtarief is, hangt ook af van of je formele zorgverleners of informele zorgverleners hebt. Lees hier meer over het verschil tussen formele en informele zorgverleners. 
 

Wat is de eigen bijdrage voor hulp en zorg vanuit de Jeugdwet? 

Als je hulp en zorg vanuit de Jeugdwet ontvangt, hoef je bijna nooit een eigen bijdrage te betalen. Alleen als je woningaanpassingen laat doen, kan de gemeente een eigen bijdrage vragenDe eigen bijdrage voor hulp en zorg vanuit de Wmo bedraagt in 2020 maximaal € 19,- per maand. Jaarlijks bedraagt de eigen bijdrage dus maximaal € 228,-. De eigen bijdrage betaal je aan het CAK. De gemeente geeft je gegevens door aan het CAK en vervolgens ontvang je een factuur. Als je de factuur niet in een keer kunt voldoen, kun je contact opnemen met het CAK.  

 
Wat mag je zorgverleners betalen bij een pgb vanuit de Jeugdwet? 
Dit verschilt per gemeente, omdat de gemeente dit bepaalt. Je bent verplicht zorgverleners ten minste het wettelijk minimumloon te betalen. De tarieven zijn afhankelijk van wat voor soort hulp je ontvangt. Vraag bij je gemeente na wat je zorgverleners mag betalen. De uitbetaling wordt uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als je een zorgverlener meer wilt betalen dat het maximumtarief dat de gemeente heeft vastgesteld, moet je dit zelf betalen. Wat het maximumtarief is, hangt ook af van of je formele zorgverleners of informele zorgverleners hebt. Lees hier meer over het verschil tussen formele en informele zorgverleners.