Er komt een hoop kijken bij het houden van een persoonsgebonden budget (pgb), maar je hoeft niet alles alleen te doen. Je kunt iemand uit je omgeving vragen om je te helpen. Je kunt er ook voor kiezen om een vertegenwoordiger aan te wijzen.  
 
Wettelijk vertegenwoordiger 
Als je een kind onder de 18 jaar bent, heb je automatisch wettelijk vertegenwoordigers: je ouders. Deze regelen alles voor het pgb van het kind.  
Je kunt ook een wettelijk vertegenwoordiger aanstellen als je boven de 18 jaar bent, maar bijvoorbeeld niet zelf je pgb kunt beheren. Een wettelijk vertegenwoordiger helpt je bij het voeren van gesprekken met instanties en zorgverleners, het bijhouden van de administratie en het maken van een planning.  
 
Soorten wettelijk vertegenwoordigers  
Er zijn verschillende wettelijk vertegenwoordigers. Wat het verschil is, lees je hieronder.  

 
Mentor: een mentor helpt je met de aanvraag van je pgb en het zoeken van zorgverleners. Daarnaast kan een mentor je ook helpen bij beslissingen die je moet nemen rond de zorg die je ontvangt. Als je een mentor hebt, blijf je zelf verantwoordelijk. 
 

Bewindvoerder: een bewindvoerder regelt dingen voor je, zonder dat je daar zelf bij betrokken wordt. Dit gaat altijd om geldzaken, waaronder het bijhouden en beheren van je administratie en het betalen van rekeningen. De bewindvoerder speelt verder geen rol in de zorg die je ontvangt. Je onderhoudt dus wel zelf het contact met je zorgverleners en bepaalt zelf hoe je de zorg indeelt.  
 

Curator: een curator neemt alle taken over die je zelf niet kunt vervullen. Een curator regelt dus alles voor je.  
 

Op de website van de rijksoverheid kun je de brochure Curatele, bewind en mentorschap downloaden. 
 

Wie kies je als wettelijk vertegenwoordiger? 
Je kunt vrijwel iedereen vragen als wettelijk vertegenwoordiger, behalve je zorgverlener. Je zorgverlener kan alleen je wettelijk vertegenwoordiger zijn als dit je familielid of partner is.  
 
Hoe wordt iemand je wettelijk vertegenwoordiger?  
Om te regelen dat iemand je wettelijk vertegenwoordiger wordt, ga je naar de kantonrechter. Je dient een formulier in om iemand als mentor, bewindvoerder of curator aan te kunnen wijzen. Dit formulier vind je op rechtspraak.nl. 

 
Is het verplicht om een wettelijk vertegenwoordiger te hebben? 
Je bent vrijwel nooit verplicht om een wettelijk vertegenwoordiger te hebben als je een pgb ontvangt. Je kunt ook iemand uit je omgeving vragen om je te helpen bij het beheer van je budget, het voeren van gesprekken en het bijhouden van je administratie zonder dat iemand je wettelijk vertegenwoordiger is.  
Het is alleen verplicht om een wettelijk vertegenwoordiger aan te stellen als je een pgb ontvangt vanuit de Jeugdwet. Een kind heeft dus altijd een wettelijk vertegenwoordiger.  
 
Als je een pgb ontvangt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), is een wettelijk vertegenwoordiger niet verplicht, maar kun je wel met gewaarborgde hulp te maken krijgen. 

Een gewaarborgde hulp ondersteunt jou bij de uitvoer van je pgb als je dit niet zelfstandig kunt regelen. Je kiest je gewaarborgde hulp zelf. Bij een aantal zorgprofielen moet je je altijd laten helpen door een gewaarborgde hulp. Dat zijn 4VV, 5VV, 6VV, 7VV, 4VG, 5VG, 6VG, 7VG, 8VG en GGZ 1 tot en met 5.