Jij of een van je naasten kan door een beperking niet naar school of niet werken. Je wilt daarom dagopvang of dagbesteding regelen. Het kan ook zo zijn dat je een zinvolle dagbesteding voor iemand met bijvoorbeeld dementie wilt regelen. Dat is groepsbegeleiding.
Het doel van groepsbegeleiding is onder andere:
- een zinvolle invulling van de dag;
- regelmaat in de week aanbrengen;
- thuis kunnen blijven wonen;
- een gevoel van eenzaamheid tegengaan door contact met anderen;
- voorkomen dat de mantelzorger overbelast raakt.
Wat is groepsbegeleiding precies?
Groepsbegeleiding is dagbesteding of dagopvang in een groep. Bijvoorbeeld:
dagbesteding die de tijd invult, waarin andere mensen naar school gaan of werken;
- dagbesteding om je te leren omgaan met je gedragsproblemen;
- dagopvang bij dementie of een verstandelijke beperking, om regelmaat te creëren.
Dagbesteding of dagopvang is regelmatig. Je gaat bijvoorbeeld een halve dag of meerdere dagen per week naar een zorginstelling bij jou in de buurt. Dat kan ook een zorgboerderij zijn. Bij de dagopvang neem je deel aan activiteiten die je blij maken, met hulp van professionele zorgverleners.
Groepsbegeleiding aanvragen bij de gemeente
Je vraagt de groepsbegeleiding aan bij de gemeente als het gaat om zorg voor een kind (tot 18 jaar) of als de zorg valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Jeugdwet en de Wmo worden uitgevoerd door gemeenten. Daarom vraag je in het geval van zorg vanuit een van deze twee wetten groepsbegeleiding bij de gemeente aan. Wat belangrijk is om te weten is dat er verschillen zijn tussen wat gemeenten vergoeden en wat niet.
Begeleiding individueel aanvragen bij het zorgkantoor
Je vraagt de begeleiding individueel aan bij het zorgkantoor als je een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) hebt. Dan kun je groep begeleiding uit deze wet vergoed krijgen. Download de Pgb Vergoedingenlijst Wlz 2020: daarin staat precies wat er wel en niet valt onder groepsbegeleiding binnen de Wlz.
Recente reacties