Je hebt bijvoorbeeld hulp nodig bij je administratie, het uitvoeren van je hobby of je kan niet alleen thuis zijn. Dat kan je oplossen met individuele begeleiding. 

In Nederland staat in de wet opgenomen dat iedereen mee dient te kunnen draaien in de maatschappij. Als dat niet lukt zonder hulp, dan kun je daarvoor begeleiding aanvragen. 

Je kunt deze individuele begeleiding nodig hebben door verschillende oorzaken. Denk hierbij aan: 

  • probleemgedrag; 
  • problemen met denken en concentreren; 
  • problemen met je oriëntatievermogen: je weet niet welke dag het is, hoe je terug naar huis moet of wie de mensen uit je omgeving zijn. 
     

Wat valt er onder begeleiding individueel? 

Individuele begeleiding houdt in dat je van jouw zorgverlener tips en adviezen krijgt. Deze begeleiding kun je aanvragen voor hulp bij: 

  • dagindeling; 
  • activiteiten, zoals boodschappen doen en het uitvoeren van je hobby’s; 
  • sociale contacten onderhouden; 
  • je administratie en geldzaken regelen; 
  • vaardigheden oefenenzoals lezen en schrijven. 
     

Waar kun je begeleiding individueel aanvragen? 

Begeleiding individueel kun je op twee plekken aanvragen: bij de gemeente en op het zorgkantoor. Wat het verschil is tussen die twee aanvragen, wordt hieronder uitgelegd. 
 
Begeleiding individueel aanvragen bij de gemeente 

Je vraagt de begeleiding individueel aan bij de gemeente als het gaat om zorg voor een kind (tot 18 jaar) of als de zorg valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Jeugdwet en de Wmo worden uitgevoerd door gemeenten. Daarom vraag je in het geval van zorg vanuit een van deze twee wetten individuele begeleiding bij de gemeente aan. Wat belangrijk is om te weten is dat er verschillen zijn tussen wat gemeenten vergoeden en wat niet. 
 

Begeleiding individueel aanvragen bij het zorgkantoor 

Je vraagt de begeleiding individueel aan bij het zorgkantoor als je een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) hebt. Dan kun je individuele begeleiding uit deze wet vergoed krijgen. Download de Pgb Vergoedingenlijst Wlz 2020: daarin staat precies wat er wel en niet hoort bij individuele begeleiding binnen de Wlz.