Je hebt moeite met huishoudelijke taken of je bent niet in staat om deze uit te voeren. Denk hierbij aan taken als schoonmaken, wassen, strijken, koken, boodschappen doen of stofzuigen. Als je deze taken niet zelf kunt uitvoeren, dan kun je huishoudelijke hulp aanvragen.
Wat valt er onder huishoudelijke hulp?
- schoonmaken van het huis;
- het uitvoeren van taken als wassen, koken, strijken en boodschappen doen;
- het gehele huishouden organiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van boodschappenlijstjes of een plan met daarin opgenomen welke huishoudelijke taken je wanneer uitvoert.
Waar kun je huishoudelijke hulp aanvragen?
Huishoudelijke hulp aanvragen bij de gemeente
Meestal krijg je huishoudelijke hulp vergoed uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente voert deze wet uit en daarom vraag je deze hulp bij de gemeente aan. Wat belangrijk is om te weten is dat er verschillen zijn tussen wat gemeenten vergoeden en wat niet. Gemeenten bepalen dus zelf hoe ze omgaan met huishoudelijke hulp. Daardoor krijg je in de ene gemeente meer uren huishoudelijke hulp dan in de andere.
Ieder(in), een organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte, heeft de regels over huishoudelijke hulp vanuit de Wmo op een rij gezet. Wat mag een gemeente wel en niet doen, en wat moet een gemeente verplicht regelen? Download de brochure ‘Een schoon huis’ (pdf, 828 kB). Wil je zelf je huishoudelijke hulp inkopen? Dan kun je een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen bij de gemeente.
Huishoudelijke hulp aanvragen bij het zorgkantoor
Je vraagt huishoudelijke hulp aan bij het zorgkantoor als je een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) hebt. Als je een indicatie voor de Wlz hebt, kun je huishoudelijke hulp uit deze wet vergoed krijgen. Wil je deze hulp zelf inkopen met een pgb? Vraag dan een pgb aan bij het zorgkantoor.
Recente reacties