Als je een persoonsgebonden budget (pgb) wilt aanvragen via de Wet langdurige zorg (Wlz), dien je een aanvraag in bij het zorgkantoor. Je komt in aanmerking voor een pgb vanuit de Wlz als je een beperking of chronische ziekte hebt, waardoor je 24 uur per dag zorg of toezicht nodig hebt.  
 
Wanneer vraag je een pgb aan vanuit de Wlz? 
Je vraagt een pgb aan voor zorg vanuit de Wlz als je hulp nodig hebt bij persoonlijke verzorging of het huishouden, verpleegkundige zorg of (groeps)begeleiding nodig hebt en als je logeeropvang wilt. In het artikel Wat voor zorg heb je nodig? kun je alle soorten zorg terugvinden.  
Jaarlijks wordt er een vergoedingenlijst Wlz-pgb opgesteld. In dit overzicht kun je precies zien welke zorg je mag inkopen als je een pgb ontvangt vanuit de Wlz. Als de zorg die je nodig hebt niet in de lijst staat, kun je contact opnemen met het zorgkantoor.  
 

Zorg aanvragen voor iemand anders 
Je kunt zorg aanvragen voor iemand anders, als je wettelijk vertegenwoordiger bent. Je bent bijvoorbeeld wettelijk vertegenwoordiger als ouder van een kind onder de 18 jaar. Als je geen vertegenwoordiger bent, kun je geen zorg voor iemand anders aanvragen. Je kunt diegene wel helpen bij de aanvraag.  
Bij sommige zorgprofielen is het verplicht om een vertegenwoordiger te hebben. Lees hier meer over in het artikel Een pgb aanvragen bij het zorgkantoor: zorgprofielen. 
 

Een pgb aanvragen bij het zorgkantoor 
1. Als je een pgb wilt aanvragen bij het zorgkantoor, heb je eerst een Wlz-indicatie nodig. Die indicatie kun je aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het is raadzaam om een persoonlijk plan te schrijven en een zorgmomentenoverzicht toe te voegen. In het persoonlijk plan geef je aan wat je zelf kunt, wat voor hulp je uit je directe omgeving krijgt en welke zorg je nodig hebt. Lees meer over het persoonlijk plan in het artikel Een pgb aanvragen bij het zorgkantoorPersoonlijk plan en budgetplan maken. Met het zorgmomentenoverzicht geef je aan hoe vaak en hoe lang je zorg nodig hebt.  
Nadat je een aanvraag hebt ingediend bij het CIZ, ontvang je binnen 6 weken een indicatiebesluit. In dit besluit lees je of de zorg is toegekend en zo ja, in welk zorgprofiel je valt. Als je het niet eens bent met het besluit, kun je bezwaar maken bij het CIZ. 
2. Je stelt een budgetplan op. In het budgetplan beschrijf je welke zorg je nodig hebt en wat het kost om die zorg in te kopen. Je kunt hierbij ook een persoonlijk plan en zorgmomentenoverzicht aanleveren, net als bij de aanvraag voor de Wlz-indicatie.  

  1. Nadat het zorgkantoor je aanvraag heeft bekeken, wordt er een afspraak ingepland voor eenbewustekeuze-gesprek met een van de medewerkers van het zorgkantoor. In dit gesprek bespreek je waarom je voor een pgb kiest en of je in staat bent om dit pgb zelf te beheren.  
  2. Vervolgens wordt er een besluit genomen over je aanvraag. Het zorgkantoor beslist of je eenpgbkrijgt en wat de hoogte van je budget is. Als je het niet eens bent met het besluit, kun je bezwaar maken. Lees meer over het maken van bezwaar in het artikel Een pgb aanvragen bij het zorgkantoor: Besluit en bezwaar 
     

Uitbetaling van je pgb  
Het pgb wordt niet op je eigen bankrekening gestort, maar op een rekening bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB betaalt namelijk je zorgverleners uit. Dit wordt geregeld door het trekkingsrecht. Het maximale uurtarief van je zorgverleners staat opgenomen in de wet. Er is een verschil in maximaal uurtarief tussen informele en formele zorgverleners. Als je je zorgverleners meer wilt betalen dan het maximale uurtarief, betaal je dit zelf. Lees hier meer over in het artikel Wie mag je inhuren? 
 
Eigen bijdrage 
Als je ouder dan 18 jaar bent, betaal je een eigen bijdrage aan het CAK. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van je inkomen. Wat je eigen bijdrage is, kun je berekenen met de rekenhulp van het CAK.