Nadat je een persoonsgebonden budget (pgb) voor jezelf of je kind hebt aangevraagd bij het zorgkantoor, word je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek bespreek je waarom je kiest voor een pgb 
 

Het bewustekeuze-gesprek voorbereiden  
Het is belangrijk om het gesprek goed voor te bereiden. Bedenk van tevoren welke zorg je nodig hebt en welke zorgverlener je wilt inhuren. Zorg dat je weet wat voor plichten je hebt als pgb-houder. Het is voor het zorgkantoor ook belangrijk om te weten welk deel van je zorg jij zelf kunt dragen met hulp van jouw omgeving. Zorg dat je kunt uitleggen waarom je kiest voor een pgb en niet voor zorg in natura (ZIN).  
Je kunt je het beste voorbereiden door een persoonlijk plan op te stellen. In je persoonlijk plan benoem je welke beperkingen je hebt en welke zorgbehoeften je hebt. Lees alles over het persoonlijk plan in artikel Een pgb aanvragen bij het zorgkantoorpersoonlijk plan en budgetplan maken. 
Lukt het niet om je voor te bereiden op het gesprek? Schakel dan de hulp in van een onafhankelijk cliëntondersteuner. De ondersteuner geeft advies en kan samen met jou het gesprek voorbereiden.  
 
Het gesprek  
Het is raadzaam om iemand mee te nemen naar het gesprek. Dit kan een familielid, kennis of wettelijk vertegenwoordiger zijn. Deze persoon kan je aanvullen als je iets vergeet. In het gesprek bespreek je welke zorg je nodig hebtwelke zorgverlener je wilt inhuren en welk deel van je zorg jij zelf kunt dragen. Verder bespreek je waarom je kiest voor een pgb en niet voor zorg in natura (ZIN) en of je zelf je pgb kunt beheren.  
 
Na het gesprek  
Het zorgkantoor besluit na het gesprek of je een pgb krijgt of niet. Als je dit krijgt, ontvang je een toekenningsbeschikking met daarin opgenomen wat het budget is dat je ontvangt. Als je aanvraag wordt afgewezen, wordt in de brief vermeld waarom. Ben je het er niet mee eens? Dan kun je bezwaar indienen. Hoe en waar dit moet wordt uitgelegd in de brief.