Voordat je een persoonsgebonden budget (pgb) vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) kunt ontvangen, heb je eerst een Wlz-indicatie nodig. Om een Wlz-indicatie te krijgen, dien je eerst een aanvraag in. Bij deze aanvraag moet je verplicht een budgetplan meesturen. Daarnaast kun je een persoonlijk plan en zorgmomentenoverzicht aanleveren. Dit is niet verplicht, maar verduidelijkt wel je aanvraag.
Budgetplan
In het budgetplan geef je aan hoe je van plan bent je pgb te gaan besteden. Hierin benoem je welke zorg je wilt inkopen, waar je deze zorg inkoopt en wat het uurtarief is van jouw zorgverleners. Dit plan moet je verplicht aanleveren, omdat het zorgkantoor wil weten hoe je het pgb gaat uitgeven. Je kunt een formulier Budgetplan downloaden op de website Informatielangdurigezorg van het ministerie van VWS. Als je dit formulier invult, heb je het hele budgetplan. Je hoeft dan dus verder niets meer aan te leveren, maar het mag wel. Je kunt ook een persoonlijk plan en een zorgmomentenoverzicht aanleveren om je aanvraag te verduidelijken.
Persoonlijk plan
Door middel van een persoonlijk plan maak je duidelijk welke ziekten en beperkingen je hebt en welke zorg je nodig hebt. In het persoonlijk plan geef je aan wat je wel en niet zelf kunt, welke hulp je krijgt vanuit je omgeving en voor welke zorg je zorgverleners nodig hebt. Daarbij benoem je waarom je kiest voor een pgb en niet voor zorg in natura (ZIN). Dit plan kun je ook goed gebruiken wanneer je in gesprek gaat met de indicatiesteller of met een medewerker van het zorgkantoor. Het is niet verplicht, maar wel heel handig. Zo heb je voor jezelf en voor anderen duidelijk op papier staan wat jij kan en wat je nodig hebt.
Zorgmomentenoverzicht
In een zorgmomentenoverzicht geef je aan op welke momenten van iedere dag je zorg nodig hebt en hoelang dat zorgmoment duurt. Dit overzicht komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer je vraagt om een herindicatie of als je bezwaar maakt tegen het indicatiebesluit. Ook dit overzicht is niet verplicht, maar wel erg handig.
Als het je niet lukt om deze plannen en overzichten in je eentje op te stellen, kun je hulp vragen uit je omgeving. Mocht het ook dan niet lukken, kun je de hulp inschakelen van een onafhankelijk cliëntondersteuner.
Recente reacties