Ieder jaar wordt er vastgesteld wat wel en wat niet vergoed wordt als je een persoosgebonden budget (pgb) krijgt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Zorgkantoren maken hier samen afspraken over en dit wordt opgenomen in de vergoedingenlijst. Deze vergoedingenlijst is de landelijke leidraad voor wat wel en wat niet wordt vergoed. Alleen de Wlz kent zo’n lijst. De Jeugdwet, Zorgverzekeringswet en Wmo hebben geen vergoedingenlijst, omdat hier sprake is van beleidsvrijheid. De vergoedingenlijst van de Wlz wordt over het algemeen wel gevolgd door gemeenten en zorgverzekeraars.  
 
De lijst kun je hier terugvinden. Het biedt een handig overzicht met verschillende soorten zorg en hulp. Bij ieder onderwerp staat aangegeven of je hier wel of niet een vergoeding voor kunt krijgen als je een pgb ontvangt vanuit de Wlz. Ook wordt benoemd aan welke voorwaarden de vergoeding verbonden is.  
 
Als de zorg die je nodig hebt niet voortkomt op de lijst betekent dit niet automatisch dat je hier vanuit de Wlz geen vergoeding voor krijgt. Als een onderwerp niet staat opgenomen in de lijst, kun je contact opnemen met het zorgkantoor. Er is over dit onderwerp dan nog niet besloten of dit wel of niet wordt betaald vanuit het Wlz-pgb. Dit kan ook komen doordat het iets is dat maar zelden wordt gevraagd. Daarom kun je altijd terecht bij je zorgkantoor als je een onderwerp niet op de lijst kunt vinden. Het zorgkantoor kan je aanvraag dan alsnog goed- of afkeuren.  
Let op: het is belangrijk om altijd vooraf naar je zorgkantoor te gaan om een aanvraag in te dienen. Ook als je er vrijwel zeker van bent dat deze wordt goedgekeurd. Mocht dit namelijk om wat voor reden dan ook niet gelijk gebeuren, zit je niet al vast aan een overeenkomst met een zorgverlener waar je geen vergoeding voor krijgt.