Als je een persoonsgebonden budget (pgb) aanvraagt bij een zorgkantoor, krijg je een zorgprofiel. In je zorgprofiel staat beschreven welke zorg je nodig hebt. Dit profiel hoort bij de indicatie die je vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) krijgt en staat opgenomen in het indicatiebesluit van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
Hoe wordt mijn zorgprofiel bepaald?
Er zijn verschillende zorgprofielen. Het CIZ bepaalt welk zorgprofiel het beste bij jouw situatie past. De zorgprofielen zijn:
- Een lichamelijke ziekte of beperkingen door ouderdom (VV: Verpleging en Verzorging), van 1VV tot 10VV;
- Een lichamelijke beperking (LG), van 1LG tot 7LG;
- Een lichte verstandelijke beperking (LVG), van 1LVG tot 5LVG;
- Een verstandelijke beperking (VG), van 1VG tot 8VG;
- Slechtziendheid of blindheid (ZGvis: Zintuiglijk gehandicapt visueel), van 1ZGvis tot 5ZGvis;
- Slechthorendheid of doofheid en spraakproblemen (ZGaud: Zintuiglijk gehandicapt auditief), van 1ZGaud tot 4ZGaud;
- Psychiatrische problemen waarvoor je langer dan 3 jaar opname en behandeling nodig hebt (GGZ-B), van 1GGZ-B tot 7GGZ-B.
Meerdere beperkingen of ziekten
Als je meerdere beperkingen of ziekten hebt, kijkt het CIZ naar welke ziekte of beperking jou het meest belast. De beperking of ziekte die voor het grootste deel bepaalt welke zorg je het meeste nodig hebt, bepaalt jouw zorgprofiel.
Vast budget
Aan ieder zorgprofiel zit een bepaald budget gekoppeld. Het bedrag dat je ontvangt is dus afhankelijk van jouw profiel. Iedereen die in hetzelfde profiel valt, ontvangt hetzelfde bedrag. Mocht het zo zijn dat je met je pgb niet alle zorg kunt betalen, kun je extra budget aanvragen. Lees hier meer over in het artikel Werken met een pgb: extra budget aanvragen (Wlz).
Ondersteuning zorgprofiel
Als je met een pgb wilt werken, zijn er een aantal vaardigheden die je moet hebben. Als het zorgkantoor van mening is dat jij niet met een pgb kunt werken, kan het besluiten om het pgb alleen toe te kennen als iemand je ondersteunt. Deze persoon helpt jou bijvoorbeeld bij de administratie. De persoon die je helpt wordt je gewaarborgde hulp genoemd. Dit kan je wettelijk vertegenwoordiger, een familielid of iemand anders zijn. Bij zorgprofielen 4VV, 5VV, 6VV, 7VV, 4VG, 5VG, 6VG, 7VG en 8VG wordt altijd een gewaarborgde hulp aangesteld.
Recente reacties