Hier leggen we uit hoe je een persoonsgebonden budget (pgb) aanvraagt bij de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor. Er wordt stap voor stap uitgelegd wat je precies moet doen en kunt verwachten.  

Er zijn 4 zorgwetten van waaruit je een pgb kunt krijgen. Voor elke wet moet je bij een andere instantie zijn. Welke instantie regelt wat? 

De gemeente is verantwoordelijk voor het verschaffen van een pgb via de Jeugdwet. Zoals de naam van de wet al doet vermoeden, regelt deze wet alles met betrekking tot de jeugdzorg in Nederland. 

De gemeente is ook verantwoordelijk voor het verschaffen van een pgb via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De WMO regelt alles op het gebied van maatschappelijk herstel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan begeleiding bij het zelfstandig wonen. 

De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor het verschaffen van een pgb via de Zorgverzekeringswet (Zvw). De zorgverzekeringswet regelt alle medische zorg in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verpleging/verzorging of de zorg die een ziekenhuis levert.

Het zorgkantoor is verantwoordelijk voor het verschaffen van een pgb via de Wet langdurige zorg (Wlz). Als iemand levenslang en levensbreed zorg nodig heeft, dan wordt dat via de Wlz geregeld. Het CIZ beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor een Wlz indicatie. 

De gemeente, zorgverzekeraar en zorgkantoor worden ook wel de ‘loketten’ genoemd. Al deze loketten hebben hun eigen regels. Daarom is het van belang om te weten bij welk loket je moet zijn en welke stappen je hier moet zetten om een pgb aan te kunnen vragen. 

Omdat de regels voor de WMO en Jeugdwet per gemeente kunnen verschillen, hebben wij regionale websites waar je specifieke informatie voor jouw gemeente kan vinden!