Hoe wordt de zorg betaald?

Zorgfinanciering

Het zorgstelsel in Nederland wordt in 4 verschillende wetten geregeld. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de Jeugdwet (JW), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Elk van deze wetten regelt alles met betrekking tot een bepaald soort zorg.

Deze wetten worden door verschillende instantie uitgevoerd. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet. De zorgverzekeraars voor de Zorgverzekeringswet. En de zorgkantoren de Wet langdurige zorg.

Het geld voor de uitvoering van deze wetten komt deels bij de overheid vandaan via zorgpremies en belastingen en deels door eigen bijdrage van hulpbehoevende.

 

Zorg in natura of een persoonsgebonden budget?

Je hebt zorg of een voorziening nodig. Dit kun je op twee manieren regelen: door zorg in natura (ZIN) of via een persoonsgebonden budget (pgb). Hier lees je alles over de verschillen tussen ZIN en een pgb. Zorg in natura (ZIN)  Gemeenten, zorgkantoren en...

Zorgverzekeringswet (Zvw)

De Zorgverzekeringswet (Zvw) regelt in Nederland de verplichte basisverzekering. Denk hierbij aan medische zorg zoals je huisarts of de zorg die je in een ziekenhuis ontvangt. De Zorgverzekeringswet wordt uitgevoerd door de zorgverzekeraars. Alle inwoners van...

Een kennisbank voor jou

De Nederlandse zorgstelsel is goed geregeld, maar kan soms erg complex zijn. Op onze kennisbank helpen we je met de weg vinden. Staat er iets niet tussen? Neem dan contact met ons op. Onze mensen staan je graag te woord. 

Een vraag? Neem contact met ons op.

girl-on-phone