Als je een persoonsgebonden budget hebt of gaat aanvragen, is het belangrijk om te weten wat hier precies bij komt kijken. Als budgethouder heb je verschillende plichten. Zo moet je je aan bepaalde regels houden. Wat er allemaal voor verplichtingen horen bij een pgb lees je hieronder.  

Als je met een pgb werkt, ben je zelf verantwoordelijk voor: 

Het zoeken van zorgverlenersJe wilt natuurlijk zorgverleners vinden die het beste bij jouw behoeftes passen. Lees hier hoe je geschikte zorgverleners vindt.   

Het sluiten van zorgovereenkomsten met je zorgverlenersWanneer je een zorgovereenkomst sluit, maak je afspraken met de zorgverlener. Bijvoorbeeld afspraken over de te leveren zorg, het aantal dagen/uren dat de zorg wordt geleverd en het salaris van de zorgverlener, etc.. Dit neem je allemaal op in een contract. Dit is de door jullie gesloten zorgovereenkomst. Voorbeeld contracten vind je op de website van de SVB.

Je kunt ook een arbeidsovereenkomst sluiten met je zorgverlener. Dan ben je werkgever en is de zorgverlener bij jou in dienst. Als werkgever heb je extra verplichtingen. Wat die verplichtingen zijn, lees je hier.   

Het aansturen van je zorgverlenersJe bespreekt met je zorgverleners hoe je geholpen wilt worden. Mocht de zorg onverhoopt toch niet zijn wat je ervan verwachtte, kun je dit bespreken met je zorgverlener. Hoe je dit doet, lees je hier.  

Het maken en naleven van een planning. Je bepaalt middels een planning zelf wanneer en door wie je geholpen wordt. Hierbij hoort ook het regelen van vervanging bij ziekte of vakantie.  

De verdeling en verantwoording van je budget. Een pgb krijg je over het algemeen voor een jaar. Bedenk goed hoe je dit budget verdeelt om te zorgen dat je het hele jaar gebruik kunt maken van de zorg die je nodig hebt. Wanneer je een pgb krijgt voor eenmalige kosten, zoals aanpassingen aan je huis, krijg je het gehele bedrag gewoon in een keer.  

De uitbetaling van je zorgverleners. Als je jouw pgb ontvangt vanuit de gemeente of het zorgkantoor, heb je een rekening bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Op deze rekening wordt jouw budget gestort. Met dat budget betaalt de SVB jouw zorgverleners. Door dit trekkingsrecht hoef je dus niets zelf te doen.  

Als je jouw pgb ontvangt vanuit de zorgverzekeraar, declareer je daar de ingekochte zorg. De zorgverzekeraar stort het gedeclareerde bedrag direct op jouw eigen rekening. Jij bent vervolgens zelf verantwoordelijk voor de uitbetaling van je zorgverleners. Je hebt echter ook de mogelijkheid om de administratie uit te besteden aan de SVB. Op de website van SVB lees je hoe dit in zijn werk gaat.  

Het bijhouden van je administratie. Lees hier meer over administratie. Het is verstandig om, ook als je de salarisadministratie uitbesteedt, zelf een administratie bij te houden. Jij bent eindverantwoordelijk voor hoe je jouw budget hebt verdeeld en uitgegeven. Lees hier meer over het bijhouden van je administratie  

 
Zorgverleners een cursus laten volgen 
Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van jouw zorg. Soms moet een zorgverlener een cursus volgen om je te kunnen helpen, of je beter te kunnen helpen. Denk aan een cursus over beademing of stomazorg. Vraag na bij de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor of je zo’n cursus met je pgb mag betalen. 

Wat als er iets verandert?

Als er iets verandert in je zorgbehoefte of het aantal uren dat een zorgverlener voor je werkt, dien je dit door te geven. Je pgb kan door veranderingen hoger of lager worden.  

Aan wie je die wijzigingen doorgeeft, lees je hier.