Alle gemeenten in Nederland moeten er voor zorgen dat iedereen zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Het gaat hierbij om zorg als individuele begeleiding, dagbesteding of bijvoorbeeld thuiszorg. Deze zorg wordt geregeld via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (WMO). De gemeente waarin je woont is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet.

Elke gemeente is verantwoordelijk voor zijn eigen regio. Zij moeten er dus voor zorgen dat er voldoende zorg in de gemeente is ingekocht zodat dat al haar inwoners zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Via aanbestedingen sluiten gemeenten overeenkomsten met zorgaanbieders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zorgaanbieders die ondersteuning bieden bij het zelfstandig wonen, dagbesteding voorzieningen aanbieden of thuiszorg leveren.

Om te kijken of je in aanmerking komt voor zorg uit de WMO heeft elke gemeente zijn eigen regels. Omdat deze regels kunnen verschillen tussen gemeenten hebben wij ook regionale websites waar je meer informatie kunt vinden. De aanmelding heeft vaak wel de volgende elementen in het proces:

1. Melding maken

De eerste stap is vaak het melden bij de gemeente dat je zorg nodig hebt. Hiervoor zijn er vaak gemeentelijke loketten. Omdat dit per gemeente kan verschillen hebben wij ook regionale websites.

2. Gesprek en onderzoek

Om te kijken of je in aanmerking komt voor zorg uit de WMO komt er een WMO-consulent van de gemeente langs die een keukentafel gesprek doet. In dit gesprek wordt er gekeken naar welke hulpvraag je hebt en welke zorg daar eventueel het beste bij past.

3. Voorstel

De WMO-consulent werkt dit gesprek uit in een voorstel dat je rustig kunt nalezen. In dat voorstel staat vaak wat voor soort zorg en hoeveel uur in de week nodig is voor jouw hulpvraag. Je kan op dit punt nog aangeven of je het ergens niet mee eens bent of graag anders verwoord zou willen zien.

4. Besluit

Als je het eens bent met het voorstel wordt er een besluit genomen. Dit besluit resulteert in een goed- of afkeuring. Indien het voorstel wordt afgekeurd, dan kan je in bezwaar gaan via de bezwaarprocedure van je gemeente.

5. In welke vorm krijg je hulp en ondersteuning?

Zodra is vastgesteld dat je in aanmerking komt voor zorg vanuit de WMO, dan kan je er voor kiezen om dat zelf te organiseren via een Persoonsgebonden budget (Pgb) of af te nemen bij een gecontracteerde aanbieder via Zorg in Natura (ZIN). Voor het verschil tussen deze twee kan je hier kijken.

Eigen bijdrage

Ook de WMO kent een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt door het Centraal Administratiekantoor (CAK) afgehandeld en geïnd. De hoogte van deze eigen bijdrage is € 19,- per maand.