De Zorgverzekeringswet (Zvw) regelt in Nederland de verplichte basisverzekering. Denk hierbij aan medische zorg zoals je huisarts of de zorg die je in een ziekenhuis ontvangt. De Zorgverzekeringswet wordt uitgevoerd door de zorgverzekeraars. Alle inwoners van Nederland moeten verplicht verzekerd zijn.
De zorg die via deze wet wordt geregeld wordt op een aantal manieren bekostigd:
Inkomens afhankelijke bijdragen
Iedereen met een inkomen in Nederland draagt een percentage van dat inkomen af aan de overheid. Hoe hoog deze bijdrage is, hangt af van de hoogte van het inkomen en om wat voor soort inkomen dat gaat (loon, winst uit onderneming, pensioen). De overheid zorgt er voor dat deze bijdrage bij de zorgverzekeraars terecht komen die uiteindelijk de zorg betalen. Zo draagt iedereen een beetje bij aan de zorgkosten.
Zorgpremie
Een deel van de bekostiging gaat via de verplichte verzekering: de zorgpremie. Elk jaar stellen de zorgverzekeraars hun zorgpremies vast. Omdat iedereen verplicht is om een verzekering af te sluiten, draagt iedereen ook weer via deze weg bij aan de kosten in de zorg. Omdat iedereen bijdraagt, mag ook iedereen gebruik maken van de zorgvoorzieningen die ons land biedt.
Eigen risico
Naast de zorgpremie en inkomensafhankelijke bijdrage kan je er ook voor kiezen om een deel via je eigen risico te betalen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager vaak je zorgpremie is. Dit eigen risico betaal je alleen wanneer je daadwerkelijk zorg nodig hebt.
Om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen in de zorgkosten, bestaat er de zorgtoeslag. Hiermee zorgt de overheid er voor dat ook de mensen met een laag inkomen verzekerd kunnen zijn.
Recente reacties